Skip
Gratis verzending vanaf 100€: momenteel ongeveer
benuta

Vloerkleden voor mensen met een allergie

Heb je een allergie voor huisstofmijt en heb je daarom geen vloerkleden in huis? Dat hoeft niet zo te zijn! In dit artikel lees je welk type vloerkleed geschikt is voor mensen met een allergie en waar je als allergiepatiënt op moet letten bij het schoonmaken van een vloerkleed.


Ongeveer tien procent van de wereldbevolking lijdt aan een huisstofmijtallergie. De huisstofmijt in huisstof is voornamelijk verantwoordelijk voor onaangename allergische reacties. Mijten zijn kleine, onherkenbare spinachtige dieren die in elk huis voorkomen. In slechts één gram huisstof kunnen bijvoorbeeld tot 4.000 mijten zitten.

Wanneer mijten uitwerpselen afscheiden, vallen deze uiteen in nog kleinere deeltjes, die zich ook vermengen met het huisstof. Als iemand dit mengsel inademt, kan dit leiden tot allergische reacties zoals jeuk, niezen en ademnood bij een overgevoelig immuunsysteem. Om de symptomen te verminderen, moeten mensen met een allergie ervoor zorgen dat ze zich in een mijt- en stofvrije omgeving bevinden met zo min mogelijk vervuiling van de binnenlucht.

Het gebruik van vloerkleden zou in strijd zijn met dit woonconcept, omdat vloerkleden gewoonlijk worden beschouwd als stofverzamelaars. Daarom lijken ze op het eerste gezicht ongeschikt voor mensen met een allergie. In het verleden werden mensen met overgevoeligheid voor huisstof zelfs geadviseerd om helemaal geen vloerkleden te gebruiken.

Tegenwoordig is uit onderzoek gebleken dat zo'n advies helemaal niet klopt, omdat vloerkleden - in tegenstelling tot een laminaatvloer of vloerdelen - stof binden, waardoor de stofconcentratie in de kamerlucht laag blijft. Als persoon met een allergie hoef je dus niet zonder vloerkleden te leven. Toch is er veel om rekening mee te houden als je een vloerkleed koopt. We hebben voor je op een rijtje gezet waar je op moet letten als je op zoek bent naar een vloerkleed dat geschikt is voor mensen met een allergie.

Waar je op moet letten bij het kopen van vloerkleden

In een onderzoek uit 2005 ontdekte de Duitse Allergie en Astma Associatie (DAAB) dat er meer stof aanwezig was in kamers met een gladde vloer dan in appartementen met vloerkleden. Maar hoe komt dat?

Stof verzamelt zich na korte tijd op gladde oppervlakken. Bij elk briesje wordt het opgewerveld en in de lucht verspreid. Het bereikt snel de luchtwegen van mensen. Een vloerkleed kan bijzonder nuttig zijn bij stofallergieën, omdat het stof en dus ook de allergieveroorzakende uitwerpselen van mijten bindt in het weefsel. Dit kan dan snel en gemakkelijk worden verwijderd met een stofzuiger, terwijl gladde vloeren het beste elke dag nat moeten worden gereinigd om de stofconcentratie in de lucht te minimaliseren.

Een goed onderhouden vloerkleed is ook volledig ongeschikt als nestplaats voor mijten, omdat het meestal niet bijzonder vochtig of bijzonder warm is. Mijten geven de voorkeur aan een klimaat van minstens 15°C en een luchtvochtigheid van minstens 55%.

Toch is niet elk vloerkleed geschikt voor mensen met een allergie. In het algemeen is het belangrijk om kleden met zeer lange vezels te vermijden. Voor mensen met een allergie die gevoelig zijn voor huisstof of mijten is een pluizig, ruig vloerkleed niet ideaal. Een kortpolig vloerkleed, dat regelmatig wordt schoongemaakt, is echter een perfecte keuze.

Tips voor het reinigen van je vloerkleed

Als je op zoek bent naar een geschikt vloerkleed en besluit om een kortpolig vloerkleed te kopen, raden we een vloerkleed van synthetische vezels aan, zodat je het gemakkelijk kunt schoonmaken. In ons blogartikel over het reinigen van vloerkleden lees je meer over de specifieke aspecten waarmee je rekening moet houden bij het reinigen van vloerkleden van synthetische vezels.

Over het algemeen moeten mensen met een allergie in eerste instantie conventionele stofzuigermodellen vermijden, omdat ze een deel van de aangezogen lucht - en daarmee de fijnste stofdeeltjes - via het filter en de behuizing weer afgeven aan de lucht in de kamer. Het wordt daarom aanbevolen om alleen moderne stofzuigers met allergiefilters te gebruiken.

Dit zogenaamde HEPA-filter (High Efficiency Particulate Air Filter) filtert allergenen uit de lucht die door de stofzuiger wordt verbruikt en bindt zo zelfs de fijnste stofdeeltjes. Afhankelijk van het prestatievermogen worden de ingebouwde fijnstoffilters in verschillende klassen ingedeeld. De meest effectieve zijn klasse 13 filters, die volgens de fabrikant 99,95 procent van de stofdeeltjes betrouwbaar tegenhouden. Een stofzuiger die wordt aanbevolen voor mensen met een allergie moet bovendien een mechanische borstelkop hebben en zo zelfs de fijnste stofdeeltjes van het vloerkleed kunnen verwijderen.

Zelfs het verwisselen van de stofzuigerzak kan erg onaangenaam zijn voor mensen met een allergie, omdat hierdoor veel stof wordt opgewerveld. Om ervoor te zorgen dat dit geen probleem meer is, moet je er bij het kopen van stofzuigerzakken op letten dat er een antibacteriële coating in de zak zit. Dit voorkomt de verspreiding van schimmels, mijten en bacteriën.

Een stofzuiger met waterfilter kan ook nuttig zijn. In plaats van een zak wordt de opgezogen lucht in een waterbad geleid en zo ontdaan van stofdeeltjes. Bovendien worden stof en mijten in het water gebonden en vervolgens gewoon met het vuile water afgevoerd, zonder dat ze in de ademlucht terechtkomen.

Kleine vloerkleden die gemakkelijk te dragen zijn, kun je het beste alleen in de frisse lucht reinigen om de binnenlucht in je woonruimte niet te belasten.

Laagpolige vloerkleden voor mensen met een allergie


Een tip tot slot: Als je op zoek bent naar een vloerkleed voor mensen met een allergie, let er dan op dat het geen schadelijke stoffen bevat. Controleer daarvoor bijvoorbeeld op de zogenaamde Oeko-Tex® Standard 100. Sinds de oprichting in 1992 is dit een wereldwijd uniform, onafhankelijk certificeringssysteem voor textiele ruwe producten, tussenproducten en eindproducten, in alle stappen van verwerking, en de voor de accessoires gebruikte materialen. Deze worden onderzocht op schadelijke stoffen door middel van een streng gereguleerde en uitgebreide scala van maatregelen. Als het onderzochte textiel aan alle eisen voldoet, kent Oeko-Tex het Oeko-Tex keurmerk toe. Veel van onze laagpolige vloerkleden zijn ook gecertificeerd.


Uw benuta Style Team

Laagpolige Vloerkleden